Yksityisille

Digitaalinen jäämistö

Jokainen sähköpostiviesti, tekstiviesti ja digitaalinen valokuva kerryttää digitaalista jäämistöä. Tällaisella digitaalisella jäämistöllä on merkitystä lähinnä henkilön yksityiselämän selvittämisessä eikä niillä ole yleensä taloudellista arvoa.
Kuitenkin digitaaliseen jäämistöön voi kuulua myös huomattavaa taloudellisesta aineistoa, esimerkiksi voitot pelitileillä, nettiraha, verkkokauppojen asiakkuudet, bonukset ja hyvitykset.

Digitaalista jäämistöä voi olla muun muassa:

Rahanarvoisen digitaalisen jäämistön määrä kasvaa koko ajan. Tämän takia on tärkeää, että perittävä määrittelee eläessään mitä digitaaliselle jäämistölle tapahtuu perittävän kuoltua: kuka saa mitäkin, sekä kenelle annetaan käyttäjätunnukset ja salasanat, joilla digitaalinen jäämistö todennetaan. Digitaalisesta jäämistöstä kannattaa määrätä testamentilla. Perittävä voi ennalta määrätä, että tiettyihin palveluihin liittyvät sopimukset katkaistaan, käyttäjätilit suljetaan ja vailla taloudellista arvoa oleva, joskus arkaluontoinenkin digitaalinen sisältö, tuhotaan ulkopuolisen henkilön toimesta. Täten läheiset eivät pääse ”tonkimaan” henkilön yksityiselämää. Testamentilla voidaan määrätä, että se osa digitaalisesta perinnöstä, jolla on taloudellista arvoa, annetaan tietylle henkilölle.,