Osakeyhtiölaki säätelee osakkaiden välisiä suhteita varsin vähän. Osakkaiden välisiin suhteisiin jää näin ollen paljon aukkoja erilaiset mahdolliset elämäntilanteet huomioiden. Näiden tilanteiden varalle osakkaat voivat kuitenkin sopia osakassopimuksella. Mikään laki ei sen kummemmin tunne osakassopimusta, mutta kyse ei ole sen kummemmasta asiasta kuin siitä, että se on sopimus, jolla osakkaat voivat sopia mistä tahansa asiasta.
Eli osakkailla on sopimusvapaus. Osakassopimuksella tarkoitetaan tyypillisesti sopimusta, jolla osakkaat sopivat – usein myös yhtiötä sitovasti – erilaisista asioista, jotka liittyvät heidän välisiinsä asioihin yhtiössä toimimisessa. Tilanteet ja olosuhteet voivat olla hyvin erilaisia, joten osakassopimuksetkin voivat olla hyvin erilaisia. Hyvä, tilanteeseen sopiva osakassopimus lähteekin siitä, että osapuolet pystyvät mahdollisimman käytännönläheisesti ajattelemaan erilaisia uhkia ja riskejä, erilaisia vastaantulevia tilanteita ja miten niitä voi ennakoida.
Vaikka tilanteet ja tarpeet ovat kovin moninaisia, niin on joitakin asioita, joihin olisi hyvä aina varautua. Yksi sellainen on tilanne, jossa osakkaiden tiet jostakin syystä eroavat: miten ja millä ehdoin omistuksia järjestellään. Ilman osakassopimusta voi syntyä todella hankalia tilanteita, kun joku pienen yhtiön osakas ei ole enää kiinnostunut tekemään töitä, mutta ei halua luopua osakkeistaan. Todellinen pattitilanne, mutta osakassopimuksella tällainenkin on ratkaistavissa.
Osakkaiden asia on miettiä erilaisia vastaantulevia tilanteita, ammattilainen pystyy vastaan tulleiden tilanteiden kautta antaa omat vinkkinsä ja ammattilaisen tehtävänä on muotoilla asiat siten, että sopimus myös pitää ja toimii jos sellainen tilanne tulee vastaan.
Osakassopimuksesta ei pidä ajatella, että se olisi kuin ns. maalaisi piruja seinille tai osoittaisi epäluottamusta. Pikemminkin on syytä ajatella niin, että kun asiat on valmiiksi mietitty, niin jos sitten tulee vastaan jokin yllättävä tilanne, on tuolloin helpompi edetä ja todennäköisesti tiet eroavat varmemmin hyvissä merkeissä. Kun asiat on hoidossa, on helppo keskittyä olennaiseen eli yrittämiseen.
Katso, miten osakassopimus toimii käytännössä. Katso asianajaja Janne Nuutisen videolla esiintuomat osakassopimuksen hyödyt tästä: Miksi Yrittäjän Tulisi Tehdä Osakassopimus: Asianajajan Vinkit Yrittäjälle
Varatuomari, toimitusjohtaja, asianajaja Janne Nuutinen