TYÖSUHTEET JA TALOUDELLISEN TILANTEEN MUUTOKSET

Vasta selvisimme koronasuluista ja nyt kun maailma näytti hetken valoisammalta, koitti sota ja taantuma, tai ainakin sellaisen uhka. Tällaiset nopeat ja jyrkät muutokset aiheuttavat yrityksille työsuhteisiin liittyen päänvaivaa; yhdessä hetkessä työvoimasta on pulaa ja hetken päästä sitä on liikaa.

Varautuminen muutosten vaikutuksiin työsuhteisiin on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Moni yritys käyttää vuokratyövoimaa, joka on oman ydinporukan lisäresurssi ja joustaa ensimmäisenä. Tietyissä rajoissa on mahdollista käyttää määräaikaisia sopimuksia tai joustavia työsopimuksia (esim. ns 0-tuntisopimukset), mutta siltikin jää tilanteita, joissa tulee tarpeita lomauttaa tai jopa irtisanoa työntekijöitä.

Eli aina ei voida täysin varautua, vaan joudutaan myös reagoimaan. Tällöin neuvoni on se, että ottaisit työnantajana yhteyttä työsuhdeasioita hoitavaan lakimieheen ennen kuin teet mitään päätöksiä ja käytännön toimia, varmistaaksesi ovatko kenties jo hyvin pitkälle suunnittelemasi toimet järkeviä tai jos tilanne on enemmän auki, niin lakimies osaa antaa sinulle neuvoja kuinka kannattaa toimia. Tehtyä ei saa tekemättömäksi ja samaan lopputulokseen on usein mahdollista päästä eri tavoin, ja juuri oikean tavan valitseminen on tärkeää. Virheellinen toimintatapa johtaa todennäköisesti merkittäviin turhiin kustannuksiin työnantajalle, ennakoiva toiminta on kustannuksiltaan murto-osan. Pidetään Suomen pyörät pyörimässä.  Autamme työsuhdekysymyksissä. Ota yhteyttä tomistoomme!

Kirjoittaja asianajaja Janne Nuutinen 18.1.2023